L’esport adaptat a les escoles rurals, proposta educativa de la Diputació i la FCEDF
La iniciativa, impulsada per la Diputació de Lleida i la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física, va dirigida principalment als alumnes de 5è i 6è de Primària de les trenta escoles ZER del territori de Lleida i s’iniciarà la primavera de 2023
Un dels grans reptes de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física, a més de l’organització de les competicions dels esports que gestiona, és la promoció de l’esport adaptat. Amb el propòsit de crear consciència i fomentar tant la sensibilització cap a l’esport adaptat com l’acceptació de la diversitat i la singularitat de les persones, la FCEDF ha unit forces amb la Diputació de Lleida per posar en marxa un projecte de sensibilització de l’esport adaptat a les trenta escoles rurals de Lleida.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física, Josep Giménez, i la tècnica responsable de la Federació a Lleida, Sílvia Dalmau, han presentat aquest divendres 9 de setembre el projecte a la sala de premsa de la Diputació. A l’acte ha assistit l’assessora en matèria d’entitats i esport de la Diputació, Gemma Vilarasau.
La finalitat és que l’alumnat aprengui que l’esport pot ser inclusiu per a tothom, sigui quina sigui la diversitat funcional de la persona. Aquesta proposta va dirigida principalment als alumnes de 5è i 6è de Primària de les escoles ZER del territori de Lleida, escoles que compten amb un pressupost reduït proporcional al nombre d’alumnes i, per tant, resulta més costosa la gestió de les activitats singulars.
En aquest sentit, Joan Talarn ha manifestat que “les dificultats pròpies de l’entorn rural no poden impedir que els nens i nenes no tinguin accés als principis educatius i de formació social que són connaturals a l’esport”.
El president de la Diputació ha fet èmfasi en què “fomentar l’esport de base és educar en valors; impulsar l’esport femení és trencar la concepció patriarcal de la societat; i promoure l’esport inclusiu és ajudar a mostrar una societat sencera, ja que les persones afectades per discapacitats són invisibilitzades en totes aquelles facetes d’activitat que, precisament, requereixen d’un esforç que en aquest cas és doblement saludable i estimulant”.
Les escoles que sol·licitin aquestes activitats s’estructuraran d’una forma mixta per treballar amb sessions de conscienciació amb professionals en el món esportiu i es complementaran les jornades amb activitats pràctiques de diverses modalitats. Les activitats s’iniciaran la primavera de 2023 i està previst que segueixi en marxa fins al curs escolar 2024-25.