De Publicat el 20 de setembre de 2022

GOVERN

L’esport femení català s’empodera a Tarragona en una trobada històrica

3.000 persones han participat a l’acte “Entre totes, tot” que ha servit per visibilitzar la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení

L’esport femení català s’ha empoderat aquest 17 de setembre en l’acte “Entre totes, tot”, organitzat pel Govern de la Generalitat a Tarragona. Per primera vegada, el principal teixit que forma l’esport femení a Catalunya s’ha reunit en un únic espai per reconèixer la potència de la dona en l’esport. La consellera de la Presidència, Laura Vilàgra Pons, ha parlat de “dia absolutament emocionant i fantàstic pel conjunt del país i per l’esport femení” i ha assegurat a totes les esportistes que “la vostra lluita, és la lluita del Govern i del país. Entre totes, ho farem tot”.

L’acte ha estat un reconeixement a les dones que estan vinculades a l’esport, des d’esportistes i entrenadores, segurament la cara més visible de la pràctica esportiva, a àrbitres, directives o periodistes, entre altres. “Si algú es pregunta ‘on són les dones al món de l’esport?’, avui veurà que som moltes i som aquí, en totes les disciplines i categories i ens mereixem visibilitat i reconeixement”, ha reivindicat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. “Però també ens mereixem que s’elimini d’una vegada per totes la bretxa salarial, que s’assoleixi la paritat en els espais de presa de decisions, i que s’erradiquin les violències sexuals en l’àmbit esportiu”. Verge ha continuat reclamant que “expressions com corres o xutes la pilota com una nena no han de ser mai més insults, perquè són motiu d’orgull”.“Si la igualtat avança en el món de l’esport, avança la transformació feminista a tota la societat. I ho farà perquè el partit i el terreny de joc també són nostres”, ha conclòs.

Tot i això, la principal força de la trobada ha estat la mobilització d’esportistes, clubs i famílies, que no només han pogut veure i conèixer esportistes de renom internacional, sinó que han format part d’aquesta trobada. La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretes, ha afirmat que “entre totes no tenim aturador. Formeu part d’aquesta fotografia única que avui hem aconseguit, d’aquest gran moment. Gràcies de tot cor per sumar-vos a aquest projecte. Visibilitzem l’esport femení i generem referents”.

L’objectiu de l’acte era visibilitzar la potència, transversalitat i dinamisme de l’esport femení, així com potenciar l’empoderament mutu de totes les dones vinculades al món de l’esport per trencar motlles, barreres i estereotips i promoure noves referents.

La trobada ha reunit 3.000 persones que han omplert el Pavelló d’Esports Catalunya de Tarragona dels colors de diferents clubs de tot el territori. Totes les esportistes estaven citades a venir amb la samarreta del seu equip i mostrar, així, la diversitat d’esports i clubs que hi ha a tot Catalunya.

La trobada ha començat amb la signatura d’autògrafs per part de 14 esportistes d’alt nivell, com Laia Palau, Núria Picas, Laia Sanz, Marta Bach, Sarai Gascón, Mireia Benito o Melanie Serrano. Aquest moment s’ha convertit en un punt de trobada entre les actuals i futures generacions.

Reconeixements a l’esport femení català en diferents àmbits

El grup de xou del Club Patinatge Artístic de Girona ha encetat la cerimònia de reconeixements amb l’actuació “Sinopsi”. Per la seva banda, el tancament de l’acte l’ha protagonitzat el grup de xou del Club Patinatge Artístic Olot amb la coreografia “Escalant”.

Les periodistes Danae Boronat, Sònia Gelmà i Marta Carreras han conduit la segona part de la jornada, que ha consistit en l’entrega de reconeixements en 5 àmbits: entrenadores, àrbitres i directives; periodisme femení i esportiu; experiències dins l’esport; retirades; internacionals.

Els reconeixements s’han entregat als 24 equips femenins que participen en competicions europees; 14 esportistes pels seus èxits individuals (les mateixes de la signatura d’autògrafs); 3 esportistes que han deixat la pràctica esportiva d’alt nivell aquest any; àrbitres, entrenadores i directives; diferents experiències de superació i el periodisme esportiu femení.

La legislatura de l’esport femení

La consellera Vilagrà ha remarcat que la Generalitat dona suport a l’esport femení i ha recordat que l’executiu ha quadruplicat el pressupost per aquesta partida i “ho seguirem fent”. En la mateixa línia, Caula i Paretes ha insistit a clubs i federacions que “això només acaba de començar”. Durant la temporada passada, la Secretària General de l’Esport i de l’Activitat Física ja va anunciar que multiplicaria per quatre els ajuts destinats a l’esport femení, passant de 750.000 euros destinats el 2021, a 3 milions d’euros el 2022 per arribar a més equips (conjunts que han ascendit a categories estatals i els que han obtingut resultats rellevants a nivell estatal).

Altres vies de suport han estat el patrocini d’esdeveniments rellevants com l’Estrella Damm by Catalunya Ladies Open de golf, el primer equip femení al Dakar 2022 i l’equip Massi-Tactic UCI de ciclisme femení, explicitant l’empenta en esports masculinitzats o el suport a l’organització de competicions de màxim nivell com el Mundial handbol de Granollers i l’Europeu de softbol i el Mundial d’hoquei sobre herba, així com a la creació del Barcelona Open Banc Sabadell Sub-14 femení i masculí i el circuit Esportcat Extreme d’esports urbans.

Una mostra del creixement de l’esport femení català és l’augment de les llicències esportives femenines. En els darrers deu anys, han incrementat un 20%, arribant a les 163.000 i ja representen un 27% del total.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

12 − six =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.