De Publicat el 30 de setembre de 2024

Imatge | Govern

Berni Álvarez anuncia un pla de xoc per adequar la xarxa d’infraestructures esportives de Catalunya

La implementació de la recepta d’exercici físic, impulsar una nova llei de l’esport i promoure l’accés de les dones a la pràctica esportiva, altres eixos de la nova conselleria

La conselleria d’Esports impulsarà un pla de xoc per modernitzar i actualitzar la xarxa d’infraestructures esportives de Catalunya, amb la participació activa d’ajuntaments i diputacions. Així ho va anunciar el passat dijous, 26 de setembre, el nou conseller Berni Álvarez, que va comparèixer en la comissió d’Esports del Parlament de Catalunya per explicar les línies d’actuació del Departament.

Álvarez va fer d’entrada una declaració de principis: “El treball en equip és imprescindible perquè l’engranatge funcioni correctament, per això treballarem colze a colze amb aquesta Comissió per posar encara més en valor l’esport i l’activitat física a Catalunya com a pilars per a la cohesió social, la salut i el desenvolupament econòmic”.

La recepta esportiva

El Govern vol integrar l’esport al sistema sanitari a través dels centres d’atenció primària perquè els metges facin prescripció. “Per tant, els professionals sanitaris no només prescriuran medicaments, sinó també exercici físic com a part del tractament de diverses malalties, des de la hipertensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansietat, com ja indiquen diversos estudis de dues universitats catalanes”, va destacar el conseller.

Reconeixement i accés de les dones en el món esportiu

El titular del Departament d’Esports va afirmar que la presència de la dona en l’esport continua sent un repte important a Catalunya, ja que persisteixen desigualtats tant en la pràctica esportiva com en els àmbits de gestió i lideratge. Per aquest motiu, la promoció de la igualtat de gènere en l’esport és una prioritat de la nova conselleria, amb l’objectiu de garantir que totes les dones i nenes puguin accedir a la pràctica esportiva en igualtat de condicions i ocupar llocs de responsabilitat dins de les entitats i organitzacions esportives.

Llei de l’esport

El conseller va advocar per establir un nou marc d’actuació elaborant una nova llei de l’esport que substitueixi la que hi ha vigent des de l’any 2000. “La llei de l’esport ja no reflecteix adequadament la realitat del sector. El primer pas fonamental és l’aprovació d’una nova llei de l’esport i l’activitat física que tingui en compte no només la pràctica esportiva federada, sinó també l’esport de base, el turisme esportiu –en aquest sentit, es continuarà potenciant, amb esdeveniments internacionals–, l’esport recreatiu i l’activitat física com a element essencial per a la salut”, va traslladar a la comissió. Un altre dels propòsits quant al marc legal és una aposta per una nova llei de mecenatge que promogui la col·laboració entre el sector públic i privat per al desenvolupament de l’esport, així com l’elaboració de la Llei reguladora del sector esportiu, com a eina fonamental per garantir una regulació clara i efectiva de totes les entitats i agents que participen en el món esportiu a Catalunya.

A més, va avançar l’encàrrec d’un nou estudi sobre el pes econòmic de l’esport a Catalunya, i va proclamar: “El turisme esportiu és una de les nostres fortaleses.” En aquest sentit, es continuarà potenciant el turisme esportiu, amb esdeveniments internacionals que situïn Catalunya com a destinació esportiva de referència. A través del turisme esportiu, la creació de noves indústries relacionades amb l’esport, la innovació tecnològica i la promoció d’activitats sostenibles, l’esport contribueix de manera decisiva a la creació de riquesa i ocupació en tots els àmbits territorials del país.

Tot seguit, va detallar altres objectius, com ara agilitzar els tràmits administratius establint una col·laboració més estreta entre clubs, ajuntaments, federacions i altres agents per optimitzar els recursos, i millorar els processos administratius; l’Esport 360: una aposta per les polítiques inclusives que fomentin l’accés a l’esport al llarg de tot el cicle de vida. Això preveu programes per a infants, adults i persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb discapacitat, i reforçar el paper de l’esport com a motor econòmic i turístic.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

5 × 5 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.