De Publicat el 2 de desembre de 2021

El rugby, amb veu de dona

El rugby INEF Lleida, que compta amb un combinat de formació femení i l’equip sènior, ja està planificant la campanya de captació de jugadores per al 2022.

Visitar centres escolars per a promoure l’esport és una pràctica molt comuna que els clubs lleidatans realitzen cada any. Clubs com l’INEF Lleida Rugby és un dels que porta l’esport als centres escolars amb uns objectius molt clars: posar en rellevància els beneficis que l’esport aporta a la salut, apropar el rugbi als més joves, i trencar amb l’estereotip que el rugbi és un esport masculí.

Igualtat i equitat

“El nostre primer equip va ser femení, però segueix existint l’estigma que els esports de contacte i lluita vagin associats dins l’imaginari cultural vinculat en els nois.”, afirma David Carreras, director de rugbi del CE INEF Lleida. El club, que buscava trencar amb aquest tòpic, va impulsar abans de la covid-19 la campanya “Porta una amiga”, a partir de la qual es van incorporar al club un total de 25 noies esportistes. Gràcies a aquestes arribades, i amb les jugadores que ja tenien han pogut crear dos conjunts formatius femenins de categories sub14 i sub16, unes categories on els equips poden ser masculins o mixtos.

Carreras creu que jugar en equips mixtos no afavoreix a l’equitat. “Que nois i noies juguin junts en un mateix equip és igualtat, juguen amb les mateixes condicions. Però, en termes formatius i esportius, no és una mesura equitativa perquè les condicions de desenvolupament físic, hormonal o de contacte físic en el joc d’uns i altres no tenen res a veure”.

“Les jugadores d’equips 100% femenins estan més motivades”

El que tenen comprovat des de l’equip de rugby de l’INEF Lleida és que “les jugadores d’aquests equips estan més motivades pel sentiment de grup, que tenen l’autoestima elevadíssima pel nivell d’intervenció en el joc”, i que qualsevol noia té lloc en l’equip. “Necessitem 15 jugadores de morfotips diferents i això fa que totes es sentin importants en l’equip i que siguin una peça clau per al joc”, remarca David Carreras.

El director de rugby de l’INEF Lleida considera que els equips mixtos no són la via per a potenciar l’esport femení i que són equips que fomenten la frustració. “Les jugadores acostumen a quedar aïllades, a sentir-se apartades i això porta a l’abandonament de la pràctica esportiva. Una vegada, un pare em va dir que la seva filla havia tocat més pilota en 10 minuts de joc que en tota la temporada anterior en equip mixt”.

La lleidatana Irela Arbonés, promotora de desenvolupament femení

Actualment, no existeix una lliga femenina de rugbi a causa de la baixa demanda de noies que volen practicar aquest esport. Per això, i entre altres motius, la Federació Espanyola de Rugby, a través del programa “Mujer y Deporte” del Consejo General de Deportes va impulsar el 2020 el nomenament de diferents promotores de desenvolupament femení amb l’objectiu d’incrementar el total de fitxes femenines. La jugadora i entrenadora lleidatana Irela Arbonés va ser una de les seleccionades per complir durant un any amb aquesta missió. “Havies de complir uns requisits mínims de formació i coneixements de l’esport, com disposar del nivell 3 d’entrenadora”, afirma Arbonés. “La nostra tasca era fer un informe mensual sobre les accions promocionals, de divulgació i de captació de noies per a jugar a rugby que fèiem”, comenta la lleidatana.

El director, Carreras, considera que “tenir a la Irela com a promotora és fantàstic. Compleix amb el perfil que a pocs llocs es tenen, és especialista en rugbi i formadora de l’equip de formació femení del club juntament amb la Vanessa Piulats. És una sort tenir-la”. Per a l’Irela, entrenar aquest combinat és un fet que l’emociona i considera que “com a jugadora que soc, entrenar a noies joves de Lleida és un somni fet realitat. Com a entrenadora, és més complex perquè acabem de començar, hi ha coses a treballar i competim davant equips masculins i mixtos”. Això, però, no és cap impediment per a les noies, que el primer partit que van disputar, el 27 de novembre, van guanyar un equip mixt format majoritàriament per nois.

Malgrat que enguany no s’ha destinat un pressupost a aquesta campanya esportiva, l’Irela segueix exercint de promotora pel seu amor i vinculació al rugby. “Som unes apassionades del rugbi i volem que les noies el coneguin. És un esport que promou tots els valors, a nivell físic i t’aporta disciplina”.

El rugby a l’INEF Lleida, a l’alça i amb la mirada al futur

Actualment, el club de rugby d’INEF Lleida compta amb 230 jugadors i jugadores distribuïts en equips tant masculins com femenins de categories sènior i de sub18, sub16, sub14, sub12, sub10 i sub8. “Cada any hi ha alguna baixa, però és insignificant comparat amb les altes”, comenta Carreras. Irela Arbonés creu que encara falta trencar amb els estereotips i un dels contres és que no hi ha referents femenines en aquest esport. “Si les nenes tinguessin un model a seguir, seria més fàcil que volguessin jugar a rugby”, assenyala.

De cara al 2022, el club prepara la 8a edició del “Rugby Cinta” i la 1a Jornada de “Rugby Interescolar”. “Hem convidat tots els centres educatius de Lleida ciutat i dels voltants a què vinguin a provar aquest esport”, una activitat que ja volien desenvolupar el 2020, però la covid-19 va impedir, puntualitza Arbonés.

Fotografies: Rugby INEF Lleida

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

16 + 20 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.