De Publicat el 21 de desembre de 2023

La Taula de l’Esport i l’Activitat Física aprova vint mesures per promoure i impulsar l’esport a Catalunya

Entre les mesures, posa la mirada en la reducció de l’impacte mediambiental i el consum d’aigua per pal·liar l’emergència climàtica

Representants institucionals, socials i econòmics de tot el sector esportiu s’han trobat aquest dimecres 20 de desembre per presentar les conclusions dels cinc grups de treball impulsats durant la constitució d’aquest òrgan el passat mes d’abril. La trobada s’ha celebrat en el marc de la Taula de l’Esport i l’Activitat Física i ha comptat amb la presència de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, la secretaria general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula Paretas i el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro Oliver.

Durant la seva intervenció, la consellera Vilagrà ha destacat que “aquesta és la legislatura de l’esport i des del Govern volem rellançar aquest sector tan important pel país, dotar-lo de recursos i abordar les transformacions necessàries. I fer-ho sempre, – ha dit – de la mà del sector”. Així mateix, ha remarcat la necessitat d’implementar mesures urgents per fer front a la situació d’emergència climàtica que afecta el país sencer. “S’han d’aplicar mesures per pal·liar la situació, però ho farem intentant que el sector de l’esport i les instal·lacions esportives pateixin el menys possible”, ha afirmat.

Per la seva banda, el titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat “la gran importància del sector esportiu en el teixit productiu català, que contribueix en el creixement econòmic i en l’ocupació del país”; i ha volgut agrair la implicació de tots els participants en la Taula: “una eina valuosa i fonamental per definir i coordinar actuacions, alinear objectius i impulsar mesures per encarar els reptes de futur del sector i potenciar-lo en totes les seves dimensions”, ha ressaltat Torrent.

La vintena de propostes que s’han presentat tenen per objectiu promoure i potenciar el sector esportiu, des del sector de la recerca, l’economia i la comunicació, fins als equipaments i la sostenibilitat. Aquesta estratègia transversal referma el compromís adquirit pel Govern quan, a finals del 2022, va declarar l’esport i l’activitat física béns essencials. Tal com ha explicat la secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula Paretas: “l’esport ha demostrat ser un dels pilars de la salut física i mental. Amb un sector esportiu fort, divers i accessible, aconseguirem millorar el benestar de tota la ciutadania”.

Les vint actuacions aprovades:

1. Impulsar un Centre de Recerca en l’àmbit esportiu, que s’enllaci i aglutini l’ecosistema acadèmic al voltant de l’esport i l’activitat física, i que permeti la captació de més recursos i millor col·laboració amb l’ecosistema esportiu català.

2. Obrir la tasca de l’Observatori Català de l’esport amb col·laboració amb els diversos àmbits esportius per fer recerca aplicada i amb col·laboració público-privada.

3. Millorar la dotació en equipaments i infraestructures dels laboratoris de recerca en l’àmbit esportiu i facilitar-ne l’accés a tothom. Obrir els laboratoris en xarxa amb l’objectiu de crear sinèrgies i transferència de coneixement.

4. Facilitar, dins l’àmbit del Govern de la Generalitat, mecanismes per tal que el teixit esportiu català pugui tenir un millor accés al crèdit o avals, per millorar el seu marge de finançament.

5. Incorporar l’àmbit de l’esport i l’activitat física en totes les mesures legislatives per incentivar el mecenatge.

6. Encarregar un estudi de bones pràctiques internacionals sobre mesures fiscals i econòmiques, a partir del qual analitzar l’aplicació de les mesures més exitoses, així com impulsar l’elaboració dels comptes satèl·lits de l’esport i l’activitat física.

7. Estudiar noves línies de subvencions que incloguin els següents conceptes: digitalització, bo esportiu, emprenedoria esportiva, suport a ajuntaments per vehicular cap a les persones o entitats i subvenció de caràcter reemborsable (model cultura).

8. Col·laborar amb els àmbits governamentals competents per dimensionar el consum actual d’energia primària no renovable dels equipaments esportius de Catalunya; les emissions associades de diòxid de carboni; el potencial d’estalvi energètic i establir el pla de descarbonització. En la línia de complir els acords de fer Europa neutre en emissions de gasos d’efecte hivernacle.

9. Promoure que les instal·lacions esportives obtinguin la seva certificació energètica, redueixin els consums, millorin la seva eficiència i instal·lin energies renovables amb finançament dels fons europeus per a que siguin edificis de classe A.

10. Posar a disposició dels gestors esportius exemples de centres de referència de bones pràctiques per la millora de l’eficiència energètica.

11. Promoure la col·laboració per actualitzar i fomentar la tramitació del distintiu de garantia de qualitat ambiental dels centres esportius, que es pot exigir en la concessió de subvencions públiques.

12. Constituir un grup de treball que analitzi el consum d’aigua i els costos que comporta l’aplicació del nou reial decret de control i prevenció de la legionel·la.

13. Actualització del decret 95/2000 pel qual s’estableixen les normes sanitàries aplicables a les piscines d’ús públic. Col·laborar amb els departaments de la Generalitat per digitalitzar les instal·lacions i actualitzar el desplegament del sistema d’informació per recollir les dades d’ús i de gestió.

14. Encarregar al Govern una campanya de comunicació, que permeti un alt grau de modulació, per visualitzar la potència esportiva de Catalunya.

14.1 Aquesta modulació hauria de permetre, com a mínim:

• visualitzar accions o esdeveniments que s’estiguin duent a terme en el país.

• incentivar hàbits saludables a partir de l’esport i l’activitat física.

• formar a la ciutadania sobre diversos àmbits relacionats (com pot ser el professional, l’accés al medi natural, la seguretat, entre altres).

14.2 Haurà de donar resposta a les possibles necessitats i realitats, com a mínim, dels següents àmbits: Esport i activitat física escolar, esport federat, esport corporatiu, esport femení, inclusió, integració, esport i activitat física universitari, professionals de l’esport, patologies en les diferents etapes de la vida i l’activitat física i esport per tothom.

15. Vincular a la CCMA en la promoció de l’esport i de l’activitat física d’una manera regular i transversal en la mateixa direcció que la campanya.

16. Garantir l’accés a l’esport i l’activitat física per a tothom. Tractar temes concrets amb responsables determinats i interdepartamentals amb col·laboració publicoprivada. En concret començar amb un Pla pilot específic per combatre l’obesitat infantil.

17. Reforçar el departament de Salut com a agent directe de promoció de l’exercici físic. En els àmbits de promoció, de prescripció, de formació, de vinculació del sistema de salut pública de Catalunya amb l’ecosistema publicoprivat esportiu català.

18. Enfortir el sistema esportiu català a partir de la millora del model ja existent de col·laboració publicoprivada:

• Prorrogar 1 any la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya com a funció consultiva del Govern i promotora de polítiques esportives en benefici de tot el sector.

• Establir connexions internacionals dels diferents agents del sistema esportiu català per a millorar la seva competitivitat. Implicar el Departament d’Exteriors.

• Organització d’un gran congrés internacional de l’esport.

19. Crear un entorn favorable per l’activitat esportiva. Reduir la burocràcia i aplicar eines de simplificació dels processos administratius en el sector de l’esport.

20. Creació d’un grup de treball que repensi les condicions laborals en el sector esportiu professional i el voluntariat.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

three × four =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.