Rugby CE INEF Lleida, 40 anys trencant amb els prejudicis i estereotips
La secció de rugbi del CE INEF Lleida va néixer l’any 1982 amb un equip íntegrament femení. Des de llavors, ha aconseguit trencar amb els prejudicis i estereotips que vinculen aquesta disciplina amb l’agressivitat i la masculinitat. El club lleidatà és l’únic referent del rugbi femení, escolar i masculí a la província
L’any 1984, el professor i exdirector d’INEFC Lleida Alfredo Joven, junt amb un grup d’estudiants del centre, va proposar formar el primer equip de rugbi a les comarques lleidatanes. En primer lloc, es va formar l’equip femení i al cap d’un any es conformà un equip masculí. El que més els atreia era l’ambient, tant dintre com fora del camp. Joven ha transmès el rugbi generació rere generació, entrenant equips femenins i masculins.
Actualment, el club compta amb més de 200 llicències que es reparteixen en dos equips sèniors masculins, un equip sènior femení, un equip sub-18, un equip sub-16, un equip sub-14, un equip júnior femení, i els equips mixtos de l’Escola sub-12, sub-10 i sub-8. La Noa Vieira, jugadora sub-12, assegura que “el rugbi ens ensenya el veritable significat del treball en equip i de tornar-se a aixecar quan caus”.
Companyonia i esportivitat
El món del rugbi vetlla de forma constant pel manteniment dels seus propis valors. Conservar la camaraderia amb companys i l’adversari és primordial. Educar, formar i competir mitjançant el rugbi és el tret identitari del CE INEF Lleida. “Els valors que intentem inculcar són els propis del rugbi”, assegura Javiera Acuña, coordinadora de l’escoleta i entrenadora de l’equip sub-10.
Té sentit l’antiga dita britànica que es refereix al rugbi com un esport per a hooligans jugat per cavallers. És un esport de contacte famós pels seus placatges, però els seus partits van molt més enllà de tot això. Calen perfils diferents de jugadores i jugadors; ràpids, rabassuts, tècnics, atrevits… És una disciplina on tothom té cabuda.
Una de les particularitats del rugbi és el seu tercer temps. En acabar el partit, atletes, àrbitres, entrenadors i públic es reuneixen per celebrar-ho i comentar com ha anat el joc. És una tradició moral que connecta amb l’esperit de lleialtat. Els amfitrions conviden a menjar i beure els visitants.
Un passat i un futur en femení
“Seguint la normativa, fins a la categoria sub-16 el rugbi és mixt. A partir de la categoria sub-18, es divideixen en equips masculins i femenins, perquè es considera que les característiques corporals dels nois i les noies canvien”, diu David Carreras, director esportiu i coordinador de l’escola del Rugby CE INEF Lleida. En aquest sentit, afegeix que “és una política d’igualtat, però no d’equitat, les nenes no juguen en les mateixes condicions ni s’enfronten a les mateixes condicions”.
Amb tot això, el club lleidatà ha marcat un precedent en el món del rugbi femení. La temporada 2021-22 van inscriure un equip júnior format per una vintena de noies de categories sub-14 i sub-16, que competeixen a la lliga oficial sub-14 contra equips mixtes. És una iniciativa pionera tant a Catalunya com a la resta de l’estat espanyol. Tot l’staff, formadors i educadors han treballat conjuntament per aconseguir-ho.
L’Andrea Sánchez és jugadora de l’equip sènior femení i és la seua setena temporada dins el club. “Falten noies, les que som hi posem moltes ganes, però les lligues són reduïdes”, assegura. En aquest sentit afegeix que “cal fer més promoció de l’esport femení i trencar amb els prejudicis del rugbi amb l’ajuda de les institucions”.
Més enllà de l’esport formatiu i femení, el club també ha apostat per les jornades inclusives amb la finalitat que tota la població pugui veure, provar i gaudir d’aquesta disciplina. L’octubre de 2023, l’escoleta del club van ser els encarregats d’ensenyar els valors del rugbi a jugadors i jugadores amb necessitats especials, que van reunir-se a les instal·lacions del club lleidatà.
El Club INEF Lleida Rugby ha estat inclòs a les imatges del calendari 2023 de la Diputació de Lleida. FOTO: Jordi Bonet
Fotografies de Laura Quintana García