De Publicat el 15 de novembre de 2023

Club Esportiu L’Estel de Balaguer, trenta anys dedicats a l’esport i la discapacitat intel·lectual

Les persones amb discapacitat intel·lectual aspiren a viure una vida plena en igualtat de condicions. L’Associació l’Estel i el seu club esportiu, CE l’Estel de Balaguer, treballen incansablement per a la defensa del dret a gaudir de l’esport de les persones amb discapacitat intel·lectual i per a una pràctica esportiva del tot inclusiva

Nascut fa gairebé trenta anys, el Club Esportiu l’Estel de Balaguer està plenament dedicat a entrenar persones amb discapacitat intel·lectual amb el propòsit de fomentar la promoció de l’esport i l’activitat física com una via de desenvolupament personal i d’inclusió social.

El club està federat dins de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL. En total són 52 esportistes de la comarca que participen en diferents campionats tant en l’àmbit provincial com de Catalunya, i que “han de tenir els mateixos drets i les mateixes oportunitats” que qualsevol altre ciutadà, segons apunta Anna Pàmies, coordinadora del club des del setembre del 2007. “L’esport els ensenya valors com l’esforç i la companyonia”, explica la coordinadora.

L’entitat va començar amb dues disciplines esportives, l’atletisme i la natació, i actualment ofereix fins a 9 disciplines que entrenen tres dies a la setmana: tennis taula, bàdminton, bàsquet, futbol sala, gimnàstica rítmica, proves motrius, petanca, natació i atletisme.

Des dels inicis del club, els esportistes han participat en els Specials Olympics Internacionals celebrats a Espanya i als Jocs Special Olympics Espanya. Fins i tot, algun dels atletes ha estat escollit per la delegació catalana ACELL – Special Olympics Catalunya per participar en diferents campionats estatals, europeus i internacionals.

Xavier Garcia forma part del club des que es va constituir el maig del 1994. “El que més m’agrada del club és participar en els Jocs Special Olympics i jugar la lliga interclubs de bàsquet de la Federació ACELL”, explica l’esportista. La seva companya des dels inicis, Jessica Vidal, destaca que “el més bonic és compartir moments amb els companys i companyes, i conèixer altres esportistes d’arreu del món”. Per altra banda, Juanjo Garcia fa vint-i-cinc anys que és esportista del club i somia amb “ser campió de Catalunya de tennis taula”.

L’esport més inclusiu

L’Anna Pàmies, també exjugadora i entrenadora de bàsquet i membre de la Federació ACELL, enguany, ha tingut l’oportunitat de participar en els Special Olympic World Games com a entrenadora de la selecció espanyola de bàsquet i s’ha endut amb el seu equip i l’staff que l’acompanyava, la medalla d’or en aquesta disciplina. Els Special Olympic World Games són considerats la cita esportiva inclusiva més important a escala mundial. Milers d’atletes amb discapacitat comparteixen pista i terreny de joc amb atletes sense discapacitat, és el que es coneix com a esports unificats.

El proper repte del Club Esportiu l’Estel és l’organització del Campionat de Catalunya de bàsquet per a persones amb discapacitat intel·lectual que se celebrarà el 3 de març de 2024. Altres clubs d’arreu de Catalunya participaran en la iniciativa, que preveu la participació d’uns 500 esportistes. L’objectiu del campionat és que en actes com aquest els participants puguin demostrar que ells en són capaços i reconèixer que la societat deu als discapacitats intel·lectuals un tracte digne.

“L’entitat se sosté gràcies a la gent que hi ha al capdavant i, en tot cas, amb alguna subvenció que si bé no serveix per cobrir tota la despesa esdevenen un cop de mà indispensable”, assegura Rosa Maria Pla, presidenta del club. El principal repte és ser més visibles, el que permetria més reconeixement als esportistes. Avançar en la visibilització és clau també per aconseguir suports econòmics. En aquest mateix sentit, la presidenta afegeix – i agraeix – que “tot i que els ajuts sempre han estat més encarats a les persones sense cap mena de discapacitat, els ajuts per a les persones amb discapacitat intel·lectual estan creixent”.

Des de l’any 2008, tant el club com l’associació tenen signats convenis de col·laboració amb diferents clubs esportius de Balaguer per tal de ser presents en la vida esportiva de la ciutat i afavorir la visibilització de les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual. Col·laboren amb el Club Gimnàstica Rítmica Balaguer, el Club Tennis Taula Balaguer, l’Associació Piragüística de Balaguer, el Club Bàsquet Balaguer, l’Escola Futbol Sala Comtat d’Urgell i el Club Tennis Balaguer. Un exemple és la Laura Piñeiro, qui enguany ha renovat fitxa per jugar amb l’Escola Futbol Sala Comtat d’Urgell a primera divisió catalana. Va començar com ajudant de l’entrenador, Xavier González, i ha passat a formar part de l’equip com a jugadora. És la culminació del conveni entre les dues entitats. Anna Pàmies assegura que “és essencial treballar la part emocional i la inclusió dins la societat sense fer distincions”.

Rosa Maria Pla i Anna Pàmies coincideixen que “la trajectòria del club és molt bona, hem anat creixent progressivament, i la feina és molt agraïda i recíproca”.

El Club Esportiu L’Estel de Balaguer  ha estat inclòs a les imatges del calendari 2023 de la Diputació de Lleida. FOTO: Jordi Bonet

Fotografies de Laura Quintana García

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

One Comment

  1. clubesportiu 16 de novembre de 2023 at 11:31 - Reply

    Gràcies pel reportatge i per feina que feu de visibilització! Fins aviat companys/es!

Deixa un comentari

thirteen − 3 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.