De Publicat el 7 de setembre de 2024

Imatge | Jordi Garcia

El Consell Català de l’Esport presenta el “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” i la Guia breu “Esport segur”

El propòsit dels documents és ajudar les entitats a garantir un espai segur per practicar esport a persones de totes les edats, però especialment per a infants i joves. El conseller d’Esports, Berni Álvarez, demana “responsabilitat del teixit esportiu català” per fer servir aquestes “eines molt potents” de sensibilització, prevenció i actuació

El conseller d’Esports, Berni Álvarez, va presentar dijous 5 de setembre, al CAR de Sant Cugat, el “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” i la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”. Dues noves eines “molt potents” per al sector, elaborades pel Departament d’Esports amb l’objectiu de garantir espais segurs per a la pràctica esportiva tant a la població infantil com a persones adultes.

Berni Álvarez  va demanar “responsabilitat del teixit esportiu català” per fer servir aquestes “eines molt potents” de sensibilització, prevenció i actuació. En aquest mateix sentit, va afegir que és necessari que clubs, federacions, consells esportius, Ajuntaments i altres entitats tinguin clars aquests instruments i “l’aprofitin i li donin la importància que es mereix”.

El “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu”, elaborat pel Consell Català de l’Esport i la Fundació Vicki Bernadet, neix amb la finalitat de tenir mecanismes que garanteixin la protecció d’infants i adolescents davant situacions de violència i de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius.

Els objectius generals del protocol són: establir les pautes d’actuació per a la prevenció, detecció i actuació en relació amb situacions de violència que es puguin donar durant la pràctica d’activitats fisicoesportives, o que siguin conegudes en aquest àmbit; promoure el bon tracte integral a infants i adolescents en l’àmbit esportiu; dotar el personal, les entitats o els organismes d’uns circuits d’intervenció àgils que permetin actuar amb la diligència deguda en casos de violència, i incorporar la mirada de la perspectiva de gènere en la prevenció i tractament de les situacions de violència envers infants i adolescents.

“Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”

Pel que fa a la guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, es tracta d’un document que actualitza la guia publicada el 2020 pel Consell Català de l’Esport amb la col·laboració de la Universitat de Vic, i exposa de manera planera i visual el paper clau de les entitats esportives per conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius. La voluntat és trencar el silenci i revertir la sensació de tabú sobre aquest tema, i de saber com intervenir quan es produeixi una acció violenta que afecti homes, dones o joves esportistes.

Durant l’acte, també van intervenir el secretari general del Departament d’Esports, Abel García, així com representants d’entitats i organismes vinculats a aquest àmbit. Així, Pilar Polo, responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadetel; Rosa Llorens, especialista en igualtat en l’esport, exposant el model que s’aplica al BM Granollers; Araceli Jorba, mossa de la Unitat Central de Proximitat i Atenció a la Ciutadania del cos de Mossos d’Esquadra, donant eines i recursos del Pla de prevenció de l’activitat física i l’esport; Blanca Nualart, responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l’Esport, i Susanna Soler, coordinadora del grup de recerca GISEAFE i professora de l’INEFC Barcelona, parlant sobre la relació entre espais segurs i igualtat i equitat.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

fifteen − 1 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.