De Publicat el 23 d'agost de 2022

Ells també juguen a futbol, el Futsal Lleida Inclusiu sempre a punt per reivindicar el seu potencial

Si el treball i la filosofia es demostra amb actes, Futsal Lleida n’és un exemple. L’entitat ha unit forces amb Sant Joan de Déu d’Almacelles per enfortir l’esport inclusiu amb el naixement d’un nou equip de futbol sala. Aquesta és una història que tot just comença

La ciutat de Lleida comptarà aquesta temporada amb un nou equip de futbol: el Futsal Lleida Inclusiu. Amb la voluntat de crear un projecte social amb el món del futbol sala com a protagonista, Futsal Lleida i Sant Joan de Déu d’Almacelles han unit forces per tirar endavant aquest projecte. “L’esport és un compromís amb la societat, és un compromís social, i amb el Futsal Lleida, que és un equip de la màxima categoria provincial que no tenia cap projecte social, vam pensar que era necessària per a l’entitat aquesta iniciativa”, apuntava el 8 de juny, dia de la presentació, el coordinador d’aquest projecte, Ramon Folguera.

Una oportunitat única

Una altra peça clau en aquest projecte és la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual – ACELL, que ha estat el nexe d’unió entre les dues entitats. Guillem Solé, coordinador de la Federació Catalana ACELL explica que “el projecte es fa realitat quan el Futsal Lleida es posa en contacte amb nosaltres i SJD d’Almacelles és qui accepta la proposta amb els seus esportistes”. Amb l’objectiu de fomentar, organitzar i regular la pràctica de l’esport per a persones amb discapacitat intel·lectual, Guillem Solé reconeix que “el projecte encaixa molt bé. Des del primer minut vam buscar un equip que tingués un cert nivell i amb el qual la logística no fos complicada. Amb Sant Joan de Déu d’Almacelles sempre que hi ha hagut una proposta ha estat fàcil tirar-la endavant”. En aquest sentit, afegeix que “aquesta unió suposa donar a conèixer als esportistes amb discapacitat intel·lectual, als clubs formats per aquest col·lectiu i els nostres principis i valors. Accions com les del Futsal Lleida i SJD Terres de Lleida marquen un precedent i ens donen més força”.

Tanmateix, “des de la Federació Catalana ACELL obrim les portes als esportistes i clubs que integren la federació”. En altres paraules, “la unió entre Futsal Lleida i SJD d’Almacelles no és perpètua, és un projecte obert a tothom”, manifesta Solé.

L’equip va debutar el 12 de juny, a Tarragona, en un torneig de futbol 7 de la Lliga Genuine que va integrar a esportistes unificats i special olympics en tots els seus equips participants: RCD Espanyol Specials, FCB Reus Specials, FCB Reus Genuine, Tarraco-Solc, el CD Numància, l’Alfa Tegar i el Lleida Futsal, que va quedar en tercer lloc.

El torneig es va caracteritzar pel joc net, la participació activa de tots els jugadors i l’exclusivitat, ja que es va dictar una norma que impedia els jugadors unificats marcar gols o efectuar tirs lliures, amb l’objectiu que els special olympics fossin els protagonistes. Des de Sant Joan de Déu d’Almacelles asseguren que “va ser una gran experiència, plena d’emocions positives per als esportistes del centre, i el treball en equip per a la consecució d’un propòsit comú va reforçar les relacions entre esportistes i persones de dins i de fora del centre”.

L’esport i el lleure com a instruments

Sant Joan de Déu Terres de Lleida neix l’any 1965 quan els Germans de Sant Joan de Déu posen en marxa la tasca assistencial i hospitalària a les comarques de Lleida, creant una Colònia Agrícola al Centre Sant Joan de Déu d’Almacelles per a persones adultes amb discapacitat. Amb els anys s’ha anat especialitzant i actualment atenen a persones amb trastorn mental, discapacitat intel·lectual, en situació de sense llar, infants i adolescents, joves migrats i gent gran. Sant Joan de Déu Terres de Lleida està present a tota la província amb centres a Lleida, Almacelles i Tremp. També es poden trobar consultes perifèriques a Pont de Suert, Vielha, Mollerussa, Balaguer, Sort, la Seu d’Urgell i Tàrrega.

L’esport i el lleure són dos instruments primordials en la dinàmica del centre d’Almacelles. En Pau Mora i l’Adrià Monfort són tècnics d’esports a SJD d’Almacelles des de fa tres i dos anys, respectivament. Són els encarregats de dinamitzar l’activitat física per a tots els usuaris del centre. Bàsquet, pàdel, tenis taula i natació a INEFC Lleida són algunes de les activitats que practiquen, sempre adaptant l’entrenament a les característiques de cadascun dels 140 usuaris que se’n beneficien.

Per a ells és vital la pràctica regular d’activitat física per tal de crear una rutina més enllà dels hàbits del centre, ho agraeixen molt”, comenta Mora. Amb tot això, el futbol (i els esports en general) pot esdevenir una eina realment útil per fomentar la inclusió de persones amb discapacitat intel·lectual i col·lectius en risc d’exclusió social en un entorn determinat. “El fet de formar part del Futsal Lleida els suposa tenir un objectiu i, per tant, una motivació”. Així mateix, Mora manifesta que “les activitats comunitàries i el sentiment de pertinença són molt importants”. I és que en Pau Mora és un d’aquells que sempre ha viscut l’esport amb passió, la qual intenta transmetre als seus alumnes – i companys – de SJD d’Almacelles. En Pau confessa que “m’agrada veure l’evolució dels usuaris. Sens dubte, és una feina molt agraïda amb la qual he après a valorar els petits detalls”.

És un projecte força positiu per a tots. Són nois molt agraïts i és ben enriquidor compartir moments amb ells”, assegura el president de Futsal Lleida, Andreu Cucurull. En aquest sentit, afegeix que “fins i tot tres jugadors del club es van oferir a participar en el torneig de Tarragona i ara també s’han ofert a entrenar-los, estan encantats amb ells”.

En aquest equip no es miren noms ni edats, tothom hi té cabuda. Fins ara, els protagonistes del Futsal Lleida Inclusiu són l’Àngel, el Javi, l’Esteban, el Ionut, l’Adan i el Miguel.

Laia Bitrià, educadora social, està a càrrec de les unitats de trastorns de conducta de Sant Joan de Déu d’Almacelles, on trobem al Miguel, l’Adan, el Javi i el Ionut. Tots ells coincideixen en què “volem demostrar que tenim valors i que som capaços”, manifesten els jugadors. És un equip molt unit, amb ganes de jugar, aprendre i gaudir. Des de ben joves que es troben a les unitats de trastorns i l’esport és una motivació per a ells. Ara bé, no tot és jugar a futbol, “és realment emocionant veure com comparteixen vivències amb jugadors de l’equip Futsal Lleida i aprenen d’ells i li donen molt valor”, explica Pau Mora. Els jugadors ho corroboren, “el que més ens agrada del futbol, i l’esport en general, és que fem companyonia amb l’equip i ens sentim realitzats”.

Els jugadors, entre rialles, comenten que a SJD d’Almacelles s’hi troben a gust i que amb en Pau, l’Adrià i la Laia “ens entenem molt bé, són com els nostres companys”. En tot cas, la Laia té molt clar que també és necessari treballar la conducta i la part més personal de cadascú. Bitrià es dirigeix als jugadors i els explica que “entenem que voleu anar a jugar a futbol, però també cal aprendre a gestionar les emocions, els comportaments, les conductes… No només us defineix el futbol”. En aquest sentit, afegeix que “la gestió de les emocions és essencial perquè si tenen l’oportunitat de participar en aquests campionats han d’estar bé en el seu dia a dia, i no només quan juguen a futbol”.

Esport unificat, esport per a tothom

L’equip Futsal Lleida Inclusiu, que es va engegar el 2021 però es va aturar per la Covid-19, és un projecte social pensat perquè duri molts anys. Tot i la seua curta vida, “aquest projecte té un futur molt prometedor”, assenyalen des de SJD d’Almacelles. És més, s’esperen nous jugadors per aquesta nova temporada “per tal de tenir més quòrum”. “L’esport inclusiu és el que practiquen conjuntament persones amb discapacit i sense, ja sigui amb reglament unificat o altres reglaments”, explica el coordinador de la Federació Catalana ACELL, Guillem Solé. L’esport unificat és l’esport pensat per a tothom amb les mateixes condicions. En aquest cas, els jugadors de SJD d’Almacelles comparteixen terreny de joc amb quatre jugadors de Magraners i la Bordeta des de principis de l’any 2022.

Tot i que les hores d’entrenaments s’han incrementat amb el naixement del nou equip, els esportistes d’Almacelles ja s’entrenaven anteriorment per les competicions de la Federació Catalana ACELL, que segueixen la filosofia de Special Olympics International. Amb tot això, l’Àngel, el Javi, l’Esteban, el Ionut, l’Adan i el Miguel afronten el repte amb ganes i la temporada d’enguany debutaran a Lligues Lleida amb competicions inclusives i continuaran participant en les competicions de la Federació ACELL, únicament per a esportistes amb discapacitat intel·lectual. Del 30 de març al 2 d’abril, la unió de SJD d’Almacelles i Futsal Lleida debutarà en l’edició 2023 dels Jocs Special Olympics de Catalunya, una de les activitats més notòries de totes les que realitza la Federació conjuntament amb Special Olympics Catalunya. Els Jocs són un punt de trobada de milers d’atletes, entrenadors, famílies i societat civil, però sobretot són un reconeixement pel paper que juguen a la nostra societat les persones amb discapacitat intel·lectual. Els Jocs Special Olympics tenen lloc cada quatre anys. A Catalunya, se celebren des de l’any 1988 quan van tenir lloc a Lleida. Des d’aleshores altres ciutats han acollit aquest esdeveniment amb clara vocació internacional.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

1 × one =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.