De Publicat el 19 de juliol de 2024

Imatge | Generalitat de Catalunya

La delegació catalana als Jocs Olímpics de París 2024: 50 dones i 49 homes

La vicepresidenta del Govern ha visitat el Centre d’Alt Rendiment Esportiu de Sant Cugat per veure i desitjar sort als esportistes que participaran en els Jocs Olímpics de París

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, va visitar dijous les instal·lacions del Centre d’Alt Rendiment Esportiu (CAR) a Sant Cugat del Vallès per trobar-se amb alguns dels esportistes que participaran en els Jocs Olímpics i Paralímpics. Durant la visita, la vicepresidenta va destacar “l’enorme potencial” de l’esport català que, en aquesta edició comptarà amb una representació de 99 esportistes, 50 noies i 49 nois. “Vosaltres representeu el millor de l’esport català i us heu convertit en autèntics referents pels més petits”, va dir.

En el cicle olímpic Tòquio-París (2022-2024), el Govern de la Generalitat ha destinat gairebé 28 milions d’euros perquè les i els esportistes arribin amb les millors condicions als Jocs Olímpics de París 2024. Concretament, durant la temporada 2023/2024, s’han destinat gairebé 4,7 milions d’€ en 282 beques per acompanyar els esportistes del CAR de Sant Cugat, i 6,5 milions d’€ per tot el Programa d’Alt Rendiment Català, que beneficia 5.534 esportistes, dels quals 545 reben una beca, en els 8 centres repartits pel país amb el suport de 100 entrenadors/es.

“A l’inici de la legislatura vam dir que veníem a transformar el model esportiu i ho hem fet, no han sigut paraules buides”, va afirmar Vilagrà. En aquesta darrera legislatura, l’executiu ha impulsat un seguit de mesures que confirmen aquest canvi de model amb una aposta clara per l’esport femení, multiplicant per deu el seu pressupost; amb la creació d’una Taula de l’Esport i l’Activitat Física per treballar coordinadament amb el sector, o bé amb l’impuls d’un acord de Govern per prescriure l’exercici físic com a eina preventiva i terapèutica.

Representació catalana en els Jocs Olímpics de París 2024

Durant la visita, la vicepresidenta va fer un recorregut pels serveis i les instal·lacions esportives del CAR (piscina olímpica exterior, piscina interior, sala de tennis taula, sala de força, pista d’atletisme exterior, etc.), on va poder conversar i desitjar sort a les components de l’equip de natació artística i als jugadors de waterpolo, als gimnastes de trampolí David Vega i Noemí Romero; al grup de natació paralímpica -Miguel Luque, Toni Ponce, Sarai Gascón, Núria Marquès, Emma Feliu, Ariel Schrenk, Jose A. Marí, Jacobo Garrido-, i atletes paralímpics com Joel Martín (taekwondo) i Yassine Ouhdadi (migfondista), entre d’altres.

Aquest grup d’esportistes s’estan entrenant en el principal centre d’alt rendiment català per afrontar la cita olímpica (del 26 juliol a l’11 d’agost) i paralímpica (del 28 d’agost al 8 de setembre). La representació catalana en els Jocs Olímpics serà de 99 esportistes, 50 noies i 49 nois, mentre que en la competició paralímpica, a falta de concretar moltes classificacions, Catalunya podria tenir una trentena d’esportistes. A més a més, cal recordar que en els últims Jocs celebrats, els de Tòquio 2021, els esportistes catalans olímpics van participar en 4 de les 17 medalles obtingudes, mentre que, a la cita paralímpica, 22 esportistes catalans van participar en 15 de les 36 medalles obtingudes.

Les participacions dels esportistes catalans en uns Jocs Olímpics segueix en alça. A Londres 2012, hi van participar 86 esportistes; a Rio 2016, en van ser 90; a Tòquio 2021, 95 esportistes; i enguany a París, 99.

D’altra banda, el total de disciplines esportives que tindran presència catalana són 25: atletisme (11), bàsquet (5), handbol (6), ciclisme MTB i en ruta (3), futbol (12), gimnàstica artística (3), gimnàstica trampolí (1), golf (1), hoquei (17), judo (2), natació (8), natació artística (5), pentatló modern (1), piragüisme d’aigües tranquil·les i eslàlom (2), rem (3), tennis (1), tennis taula (1), tir amb arc i tir olímpic (2), triatló (1), vela (4) i waterpolo (20).

L’esport femení lleidatà als Jocs Olímpics

Les lleidatanes Emma Carrasco i Paula Juste van certificar la mínima olímpica en el campionat d’Espanya Open Astralpool Trials Olímpics de Palma de Mallorca, celebrat del 18 al 22 de juny. Paula Juste (CN Lleida) va guanyar en la modalitat de 100 m papallona amb 58.48, que és un nou rècord d’Espanya, superant per tres dècimes l’anterior marca que tenia Judit Ignacio des de l’any 2016 amb 58.73. La lleidatana formarà part de l’equip 4×200 m als Jocs Olímpics de París 2024.

Emma Carrasco (CN Sant Andreu) va convertir la final dels 200 m estils en una lluita contra el cronòmetre i en va sortir victoriosa amb un registre de 2:11.11, per sota de la mínima olímpica (2:11.47) i nou rècord del campionat. Carrasco també nadarà als Jocs de París els 400 estils. Això es deu que en l’Estatal d’Hivern de Sabadell va aconseguir la mínima (4:37.75), però havia d’esperar que la marca fos validada perquè aquest campionat no era selectiu per a la Federació Espanyola (RFEN).

La Reial Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) ha seleccionat a la lleidatana Berta Segura (Puma Runnings) per formar part de l’equip femení que disputarà la prova de relleus 4×400 m als Jocs Olímpics 2024. Segura, que fa tan sols tres anys que competeix al màxim nivell, competirà de forma conjunta amb Carmen Avilés, Bárbara Camblor, Blanca Hervás i Eva Santidrián.

Ai Tsunoda, judoka del Dojo Lleida, figura en la desena posició en el rànquing mundial de la categoria de -70 quilograms per a la cita parisenca, amb un total de 4.672 punts.

Imatge | RAFA BABOT (RFEN-FBN)

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.