De Publicat el 21 de maig de 2024

El Govern impulsa la recepta d’exercici físic com a eina preventiva i terapèutica

L’Executiu crea un programa per implementar la recepta d’exercici físic amb l’objectiu de revertir la situació actual de sedentarisme i millorar la salut de la població en totes les etapes de la vida

El Govern ha impulsat diverses estratègies per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones a través de la promoció d’un estil de vida actiu. En aquest marc, l’executiu català ha aprovat el Programa temporal per a la implementació de la recepta mèdica esportiva, amb una durada màxima de tres anys. El programa busca promoure la implementació de la recepta mèdica esportiva mitjançant la prescripció d’exercici físic i esport pels professionals de l’atenció primària de salut i d’altres nivells assistencials. L’objectiu és revertir la situació actual de sedentarisme i millorar la salut de la població en totes les etapes de la vida.

Per implementar aquest programa, el Govern incorporarà un màxim de deu efectius amb diversos perfils professionals i s’articularan els mecanismes de cooperació i de coordinació necessaris entre el CCE i el Departament de Salut, i també amb la resta de departaments i entitats del sector públic amb interessos en aquest àmbit.

Entre les accions previstes, hi ha actuacions per promoure l’activitat física des de l’àmbit pediàtric, l’adolescència i l’hospitalari; un pla pilot per a una prescripció específica en problemes de salut i condicions diagnosticades en l’edat pediàtrica; una guia de recepta d’exercici físic per a la salut a la infància i l’adolescència i un pla pilot d’exercici físic com a eina terapèutica en l’atenció especialitzada o en l’àmbit hospitalari.

També proposa assessorar els ens locals per identificar, crear i potenciar entorns actius, com són les rutes saludables o els parcs, equipaments i altres espais per fer-hi activitat física.

Redisseny del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut

La segona gran estratègia per inculcar un estil de vida actiu entre la ciutadania és el redisseny del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), perquè estigui adaptat a la realitat actual, incorporar-hi la perspectiva de gènere i prioritzar-ne els col·lectius amb més vulnerabilitats.

El PAFES, implementat a partir d’un programa pilot el 2006, va mostrar resultats de millora dels nivells d’activitat física en adults, indica el Govern. Per aquest motiu, vol potenciar el consell de promoció d’activitat física en la pràctica habitual dels professionals de l’atenció primària de salut i d’altres nivells assistencials (hospitalari, salut mental, pediatria, entre d’altres).

A més, busca promoure un estil de vida actiu per als joves i adolescents utilitzant els recursos comunitaris i l’oferta esportiva de clubs, associacions esportives o activitats populars i tradicionals de caràcter lúdic amb component físic, i promoure la prescripció d’activitat física a l’atenció primària com una eina de promoció de l’envelliment saludable.

En aquest sentit, el Govern, a través d’Esportcat i al costat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, està portant a terme des del gener el programa “Més actius”, un pla d’activitat física esportiva per promoure la pràctica regular d’exercici i uns hàbits nutricionals saludables entre infants de 7 a 9 anys amb sobrepès d’aquesta comarca.

El programa neix davant la tendència a l’alça en la incidència de sobrepès infantil que deriva en obesitat en aquestes edats. La iniciativa consisteix a derivar aquests pacients des de l’equip territorial de pediatria de la comarca a un programa d’activitat física esportiva supervisat i executat per un educador físic esportiu.

Formació continuada en matèria d’activitat física i salut

El Govern també ha aprovat el disseny i la planificació d’una formació continuada en aquest àmbit per a professionals de l’activitat física i l’esport, amb l’assessorament de l’Escola Catalana de l’Esport, i als professionals de la salut, entre altres iniciatives de promoció i sensibilització.

Evidència científica

Evidències científiques demostren la relació entre activitat física i salut, tant per a la prevenció de malalties no transmissibles com per ser part del tractament de malalties ja diagnosticades, i és clau en la millora de la salut i benestar físic i mental.

Les dades de sedentarisme, sobrepès i obesitat estan relacionades amb les malalties cròniques més prevalents i han pres més rellevància durant la pandèmia per la COVID-19. Les estratègies per combatre l’impacte d’aquesta malaltia, el confinament i el distanciament físic, han impactat en l’estil de vida actiu i pràctica esportiva.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.