De Publicat el 24 de febrer de 2023

Anna Caula: “Necessitem prendre consciència per ampliar la mirada i aconseguir un esport amb les mateixes oportunitats per tothom”

Un centenar de persones assisteixen a la sisena sessió del Projecte Talent “Èxit femení: experiències de l’esport català” al CAR de Sant Cugat. L’acte ha comptat amb la presència d’esportistes de renom com la nedadora olímpica de natació artística Ona Carbonell

El Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès va acollir, aquest dijous 23 de febrer, una nova jornada de “Projecte Talent: L’esport del futur” organitzada per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF). La trobada “Èxit femení: experiències de l’esport català” va esdevenir un espai d’intercanvi d’experiències amb uns objectius clars: donar visibilitat, fer promoció i vetllar pel desenvolupament de la dona en el món de l’esport.

“El repte és que l’esport no vagi de gènere” va sintetitzar Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, durant l’obertura de l’acte. Caula també va remarcar que el “canvi dels imaginaris” només s’aconseguirà amb accions multifactorials i amb una implicació clara i directe de tots els agents i àmbits de l’esport. “L’objectiu és assolir que les dones tinguem les mateixes oportunitats”, va manifestar.

Seguidament, va ser el torn de la intervenció d’Olga Praderas, directiva de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i presidenta de la Comissió del Bàsquet Femení, qui va encapçalar la xerrada com a exemple d’iniciativa d’un projecte esportiu promotor de l’esport femení. Praderas va exposar la campanya #DemanaCANVI, que ja està desplegant diferents programes, com promoure agents transformadors o remarcar la importància de la imatge i la llengua, entre altres.

Un altre exemple d’èxit el va presentar Lydia Pena, vicepresidenta de la Federació Catalana d’Handbol, fent difusió del seu Pla d’Igualtat dissenyat per afavorir la igualtat entre homes i dones en el món de l’handbol. La directiva va detallar que actualment 68 clubs ja s’han adherit al projecte, dels quals 54 són masculins i femenins, 6 femenins i 8 masculins. “Alguna cosa s’està despertant. L’últim any hem vist que han augmentat significativament el nombre de llicències femenines”, va celebrar la vicepresidenta.

La jornada va continuar amb una taula rodona que va comptar amb la participació d’Ona Carbonell, medallista olímpica de natació artística i referent en la lluita de la conciliació de la maternitat i la vida esportiva d’elit; Oriol Camacho, secretari general de la Federació Catalana de Futbol (FCF), que explicà les diferents accions fetes en l’àmbit del futbol català. També van participar la presidenta de la Federació Catalana d’Atletisme (FCA), Mercè Rosich, que va descriure l’evolució de l’atletisme “amb mirada de dona” com a esportista, entrenadora i actualment presidenta. Finalment, Jaume Marcè, entrenador de l’equip de natació paralímpic espanyol va reivindicar “la persona que fa esport, no el nen o la nena que li falta un braç”. I va concloure-ho amb “són noms. Són esportistes”. La jornada va cloure amb Meritxell Benedí, presidenta de l’Institut Català de les Dones, que va fer la darrera intervenció amb un discurs contundent sobre la necessitat de promoure la presència femenina a tots els nivells i de continuar potenciant projectes com els exposats.

També van assistir Ramon Terrassa, director del CAR de Sant Cugat; Josep March, representant territorial de l’Esport a Barcelona; i Oriol Marcé, subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport.

La jornada, a part d’esdevenir com una sessió més del Projecte Talent, és una nova iniciativa de la “legislatura de l’esport femení”, tal com ha definit en diferents ocasions la secretària general. Des d’Esportcat s’han treballat diferents accions com l’acte a Tarragona “Entre totes, tot” del passat 17 de setembre, on es van reunir 4.000 persones per reivindicar la força de l’esport femení; TOTESPORT. “Entre totes, Joc!” el primer espai lúdic per a infants i joves de l’esport femení o l’aposta per multiplicar per quatre l’ajut econòmic a clubs femenins.

Projecte Talent: l’esport del futur

El “Projecte Talent: l’esport del futur” parteix de la recerca, expertesa i coneixement de l’univers Esportcat (Generalitat de Catalunya), compost pel CAR de Sant Cugat, el Consell Català de l’Esport i l’INEFC, amb voluntat de crear diferents espais de trobada que promoguin la co-creació de projectes compartits de futur. El punt de partida és enfocar les polítiques esportives de manera transformadora i amb conceptes transversals com el feminisme, la cohesió social i l’ampliació de les persones practicants d’esport i activitat física.

Imatges @esportcat 

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

nineteen − 7 =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.