De Publicat el 23 de gener de 2024

Rere l’èxit: el perseverant camí del Lleida Handbol Club

El Lleida Handbol Club és una entitat de referència pel que fa al treball amb els seus jugadors i jugadores del planter. Amb més de 200 esportistes, un equip femení a Divisió d’Honor Plata i un projecte social amb l’handbol com a protagonista, és ben cert que fer esport i trencar barreres és el doble èxit de l’entitat lleidatana

El Lleida Handbol Club és un dels clubs més joves de la ciutat de Lleida. L’entitat es constitueix el 2022 fruit de la suma d’esforços, i experiències, de l’Associació Lleidatana d’Handbol i l’Handbol Lleida Pardinyes, dos equips amb molt recorregut històric. Amb aquesta refundació, s’aconsegueix unificar i enfortir la base d’aquest esport i projectar-lo de manera més optimitzada vers el futur.

L’Associació Lleidatana d’Handbol, arrelat a la ciutat de Lleida, va néixer l’any 1991 amb l’objectiu de promocionar la pràctica de l’esport de l’handbol femení. Dos anys després del naixement de l’Associació Lleidatana d’Handbol, va néixer el Club Handbol Lleida Pardinyes i des de llavors l’exjugador d’handbol i entrenador, Txema del Rosal ha estat sempre el gran referent de l’entitat groc i negra i una de les persones claus per a la promoció i foment de la pràctica de l’handbol a la demarcació de Lleida. Tot i que l’equip va néixer com un club d’handbol masculí, la temporada 2014-2015 va marcar un punt d’inflexió per a l’entitat, ja que per primera vegada en la seva història va incorporar un equip femení a la seva estructura esportiva. A partir d’aquest moment, l’objectiu del CH Lleida Pardinyes és incorporar nous equips femenins a totes les categories; un repte que s’assoleix la temporada 2021-2022.

A més de consolidar una forta estructura d’handbol a les categories bases, la temporada 1997-1998 l’Associació Lleidatana d’Handbol va assolir grans fites esportives com l’ascens a Divisió d’Honor, la màxima categoria de l’handbol estatal. L’any del debut a la màxima divisió espanyola va ser molt positiu i fins i tot, la temporada 2000-2001, l’equip va aconseguir classificar-se per a la Copa de la Reina. El temut descens va arribar el 2007, posant fi a nou anys consecutius en la màxima categoria. Tot i aquest descens, les jugadores van signar una gran temporada que les va catapultar de nou a la Divisió d’Honor Plata.

El club compta actualment amb més de 200 jugadors dividits en un total de quinze equips, des del prebenjamí fins al sènior. Molts d’aquests esportistes ja tenen una llarga trajectòria dins de l’entitat. Aquest és el cas de l’Aleix Gómez, jugador i entrenador de l’equip infantil masculí. “Com a entrenador, i més en etapa infantil, busquem construir una bona dinàmica i inculcar el respecte cap als companys, àrbitres, entrenadors i altres jugadors. És la manera de poder créixer, com a persona i esportista”, assegura. La seva mare, presidenta de l’ACLE Guissona, va ser qui li va inculcar la passió per l’handbol. Amb tres anys, l’Aleix va endinsar-se en el món de l’handbol a Guissona i des de llavors no ho ha deixat estar. El seu debut en el primer equip de l’Handbol Lleida Pardinyes va ser l’abril del 2016 pujant des del filial, agafant paral·lelament el càrrec d’entrenador d’equips de la base. Les temporades 2021-2022 i 2022-2023 va viure l’experiència de jugar a Segona Divisió Nacional amb l’equip Handball Lanzara de Salerno, Itàlia.

Els equips del Club sovint comparteixen pavelló, i això permet que a la pista es trobin jugadors de totes les edats. “Amb la base volem arribar a tenir un equip per any, ara tenim totes les categories però volem doblar fins a juvenils per tenir jugadores i jugadors de primer i segon any i així treballar més uniformement”, explica Txema del Rosal, coordinador del Lleida HC. L’elevada xifra de jugadors i jugadores i la bona salut del Club els converteix en una entitat de referència a la demarcació de Lleida.

Tanmateix, l’objectiu de l’entitat no és augmentar el nombre de jugadors, sinó “fer club, donar-li valor a la fusió de l’Associació Lleidatana d’Handbol i l’Handbol Lleida Pardinyes i aconseguir convertir-nos en un referent, no només de l’handbol formatiu sinó també de l’alt rendiment”, assegura Txema del Rosal. En aquest mateix sentit afegeix que “el primer equip femení està competint a Divisió d’Honor Plata i ens agradaria poder ascendir a la categoria l’equip masculí”.

L’esport com a eina de canvi social

Més enllà del vessant esportiu, el club dona molta importància als valors. Són impulsors del programa Esport amb Valors, que aplega tot un seguit d’objectius que defineixen la filosofia de treball i competició del club. Des del club es fomenta el joc net i es treballen les relacions socials, el creixement personal i la intel·ligència emocional, implicant jugadors, tècnics, directius i mares i pares.

Lleida es troba entre les ciutats amb més segregació escolar de Catalunya: gairebé un terç de les escoles d’infantil i primària estan classificades com a centres d’alta complexitat. Davant aquesta afirmació, l’any 2018 el Lleida Handbol Club va posar en marxa el projecte Meraki, una iniciativa social integradora.

El Projecte Meraki va molt més enllà de la pràctica esportiva. Aquest programa de beques està dirigit a alumnes de Segon Cicle de centres educatius de màxima complexitat. En col·laboració amb l’Escola Balàfia, l’escola de més alta complexitat de la ciutat, es va activar l’extraescolar d’handbol per als cursos de cinquè i sisè amb el jugador Javier Zaldo i les jugadores Jennyfer Nana, Marina Graell i Catalina Ruscanu com a entrenadors. Els anys següents l’activitat es va expandir a altres centres del barri, principalment a les Escoles de Pinyana i Torre Queralt, on es van obrir les activitats extraescolars, principalment a les nenes de cicle superior de primària, finançades gràcies al Projecte amb oportunitat d’èxit educatiu a favor de l’alumnat (POEFA) i al Pla de millora educativa del Departament d’Educació de cadascun dels centres.

Batejat per Jennyfer Nana, jugadora de l’equip de Divisió d’Honor del Lleida Handbol Club, com a Meraki – adjectiu provinent del grec que s’utilitza per a descriure alguna cosa que es fa amb amor, posant-hi l’ànima –, el projecte és una eina empoderadora per a noies que no disposen de recursos suficients per accedir a la pràctica de l’esport i, concretament, de l’handbol. El Projecte reforça i empodera el lideratge femení dins i fora del camp de joc. L’objectiu és que en finalitzar l’escola, puguin federar-se en aquest esport amb el Lleida Handbol Club. Ja són una trentena de noies Meraki que formen part del club, la majoria en categoria cadet.

El Lleida Handbol Club ha estat inclòs a les imatges del calendari 2023 de la Diputació de Lleida. FOTO: Jordi Bonet

Fotografies de Laura Quintana García

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

eight − two =

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.