“Tenim un deute històric amb l’esport femení”
Anna Caula i Paretas, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física des del juny de 2021 i la segona dona que ocupa aquest càrrec a l’executiu català després d’Anna Pruna (2006-2011), va néixer a Girona el 1971, té el títol de directora d’activitats de lleure infantil i juvenil (Generalitat de Catalunya, 1999) i estudis en psicologia a la Universitat Oberta de Catalunya. També és entrenadora superior de bàsquet de la Federació Espanyola de Bàsquet (1996)
Des que va arribar al càrrec ha posat l’accent en el paper de la dona. “Sobretot un dels eixos principals de la legislatura és l’esport femení. Ho hem dit moltes vegades, principalment perquè hi ha un deute històric. M’agrada una frase que diu: “Allò que no has anomenat, no existeix” i això és el que ha passat amb l’esport femení. Fa molt de temps que existeix, però sembla que hem de començar sempre de zero perquè no hi ha aquesta referència històrica. Per tant, a la legislatura de l’esport femení el que hem de fer és posar-ho en valor i visibilitzar-lo. Hem de generar referents perquè si a la pràctica totalitat dels esdeveniments hi és la figura d’ell, on trobarà una noia aquest mirall on poder reflectir-se? Crec que conceptualment la dona ha de ser present i probablement de mica en mica corregiríem molts d’aquests biaixos. Per què a l’edat adolescent molts pares, amb la més bona intenció, li diuen a la nena ara centra’t en els estudis perquè amb l’esport no t’hi guanyaràs la vida? Això a un nen no li diran mai. Hem d’arribar a un equilibri i no hi ha un sol motiu sinó que s’interrelaciona amb molts aspectes: culturals, socials… que és on hem de posar aquest pes per transformar totes aquestes polítiques.
Malgrat tot veu una evolució positiva en l’esport femení. “Abans el pes de cuidar dels fills i ser mares requeia en les dones i ara veiem que això de mica en mica està canviant. Les dones també han d’entendre que a l’esport seran benvingudes i que va més enllà de la salut física perquè és també salut mental i sensació de cohesió i pertinença a un grup. A més les dones no percebem que l’esport pot ser la nostra professió de futur. Hem fet passos endavant, però encara queda molt per fer”.
“L’esport català té una forta presència internacional i comptem amb més de 17.000 entitats”
Pel que fa a l’esport formatiu, el seu objectiu és que “cap nen es quedi exclòs sense fer esport pel motiu que sigui”. Considera tan important l’esport formatiu com el d’elit. “Hem de defugir d’aquestes dicotomies. El nostre escenari és l’esport circular perquè un retroalimenta a l’altre. Hem de tenir una gran xarxa d’esport base que inclogui a tothom. Però a la vegada l’esport d’elit genera referents i això és un gran ajut per fer més gran la base”.
Anna Caula creu en el potencial de l’esport català i la seva tradició. “Som una potència i, tot i ser un país petit, tenim una forta presència internacional. L’ADN esportiu català, la manera de construir esport a Catalunya és molt pròpia, no la trobaríem a cap altre país del món. Comptem amb més de 17.000 entitats i s’ha construït des de baix; no l’ha construït cap institució, l’ha construït la gent. Cada cap de setmana mobilitzem tres o quatre milions de persones”.
L’esport català, segons la secretària general de l’Esport, és “la suma de molta gent i junts amplifiquem i arribem exponencialment a tot el territori. Hem d’aprendre a optimitzar totes aquestes eines”. Anna Caula també parla de la guia que ha confeccionat la Generalitat mitjançant el Consell Català de l’Esport per tal que les federacions i entitats esportives puguin detectar i saber com actuar davant situacions de violència i abús sexual al món de l’esport. Un tema que semblava tabú fins ara. “Hem de perdre la por a parlar sobre aquests temes. El primer pas per canviar és prendre consciència i crec que això s’ha fet, tant del que passa com per què passa, ja que és la manera de corregir-ho. Hi ha coses que no són acceptables”, conclou Caula.