De Publicat el 8 de desembre de 2023

El Govern presenta el còmic manga ‘No tinc nom’ per potenciar l’esport femení

La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha presidit aquest dijous, 7 de desembre, en el marc del saló Manga Barcelona, la presentació del còmic manga de temàtica esportiva ‘Namea ga nai / No tinc nom’. Segons Anna Caula, “la nostra idea és motivar i estimular, que sigui un projecte pedagògic. Volem que els futurs guions d’aquest còmic siguin construïts per tots, que hi hagi una participació de tothom, aportant idees per trencar estereotips”

El Govern treballa per a la igualtat d’oportunitats en la pràctica esportiva. Per aquest motiu, la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física, Anna Caula, juntament amb la representant territorial de l’Esport i l’Activitat Física a Girona, Anna Julià, i el guionista Pau Fernández –amb el nom artístic de ‘Zule’-, han assistit aquest dijous, 7 de desembre, al Saló del Manga, a l’Hospitalet de Llobregat, per presentar el còmic manga ‘Namea ga nai / No tinc nom’.

Impulsat per la Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física, l’objectiu d’aquesta publicació és fomentar els valors de l’esport en l’etapa de l’adolescència i trencar estereotips de forma positiva. Es vol transmetre als i les adolescents dels beneficis de la pràctica esportiva en igualtat i sense estereotips. I és que, segons l’enquesta hàbits esportius escolars, s’observa un clara davallada en l’índex de la pràctica físico-esportiva en la transició de l’etapa de primària cap a la secundària, sobretot, en el col·lectiu femení. El motiu principal desencadenant d’aquest descens és la manca de motivació i la falta d’adaptació a les demandes de cada col·lectiu.

“Abans de començar aquesta legislatura semblava que l’esport femení no existia, per això el nom del còmic representa una mica aquest fet. Per això, vam pensar i buscar altres maneres de comunicar i arribar a les persones. Amb un còmic manga volem fer entendre a les adolescents que no tenen per què deixar la pràctica esportiva”, ha comentat Anna Caula durant la presentació. I és que “la nostra idea és motivar i estimular, que sigui un projecte pedagògic. Volem que els futurs guions d’aquest còmic siguin construïts per tots, que hi hagi una participació de tothom, aportant idees per trencar estereotips. El còmic manga ha fet molta feina per incentivar la pràctica esportiva i, per això, volem obrir un imaginari que ens apropi a tots en la igualtat d’oportunitats, deixant de veure determinats esports com només de noies o només de nois”.

La temàtica del ‘Namea ga nai / No tinc nom’

‘Aspira a les estrelles i esforça’t per arribar-hi’ és una de les frase que es poden trobar en el còmic i que representa a la perfecció la història de tres noies adolescents -l’Alicia, l’Abril i l’Emily, de 16 i 17 anys- que comparteixen la mateixa passió: l’esport. En el seu últim any a l’institut, cadascuna s’enfronta a desafiaments únics, tant dins com fora dels camps de joc. Amb determinació, treball dur i el suport dels seus amics, aquestes joves esportistes lluiten per assolir els seus objectius i fer realitat els seus somnis.

El guionista, Pau Fernández, juntament amb la dissenyadora gràfica Joanna Guini, han elaborat aquest còmic manga per explicar un relat inspirador que demostra que, amb perseverança i esforç, res no és impossible. “Vaig estar un temps investigant sobre com podia anomenar la meva història i vaig arribar a la conclusió que la millor manera era representar un sentiment que hi ha a la societat envers les dones al món de l’esport. I és que no tenen suficient representació i no tenen nom, no se les coneix com a tal. A més a més, per no quedar-me només aquí, no vull que acabi sent un ‘no tinc nom’ com a individu, sinó com a col·lectiu, intentant aconseguir un futur millor”, ha assegurat el guionista durant la presentació al Saló del Manga.

Així mateix, Fernández ha dit que es tracta d’una “història positiva, que transmet bones sensacions i parla de coses molt importants que, en certs moments, poden ser tabús. Pot ajudar a persones que estiguin passant per un moment complicat i que no tinguin la veu suficient per dir ‘soc aquí i vull fer això, que sigui dona no m’ha de frenar’”.

Presentar un còmic en un espai tan emblemàtic com el Saló del Manga de Barcelona “és un fet molt important, més enllà de la satisfacció personal, per la societat i pel moviment que intento transmetre. Estic orgullós de posar el meu gra de sorra i contribuir en aquesta lluita”, ha conclòs Fernández.

Tot i que el còmic no està a la venda, a través d’Esportcat – Generalitat de Catalunya se’n farà difusió, en horari lectiu, als alumnes dels instituts en el marc de les xerrades d’Esport i Gènere que es fan al Gironès. I ja s’està estudiant la possibilitat d’ampliar-ho a la resta d’instituts de Catalunya.

Comparteix aquesta història a les teves xarxes socials!

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.